Nieuwe Workshop: Flevokust Haven en de Next Economy


Met de aanleg van Flevokust Haven zetten de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland vol in op economische groei voor Lelystad en de regio. De binnenvaartterminal is een belangrijke randvoorwaarde voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, maar waarmee ontstaat nu de beoogde economische groei? De noemer ‘next economy’ kent geen eenduidige definitie, maar hoe kan Lelystad hier op in spelen? Begrippen als circulaire economie, biobased economy, energietransitie en crossovers zijn belangrijke componenten.


Dankzij de geografische ligging kan Flevokust hier goed op inspelen. Gelegen naast één van de modernste energie centrales van Nederland en op een knooppunt van verschillende agro-stromen zijn crossovers mogelijk tussen verschillende economische clusters. Waardecreatie staat gelijk aan banen en is voorwaarde voor sociaal-economische groei. Hoe kan waarde worden gecreëerd uit circulaire stromen en energie transitie? Deze vragen staan centraal tijdens de workshop die door de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland wordt georganiseerd. Flevokust Haven wordt momenteel aangelegd, dus onze voorbeelden halen we van elders. 

Paul Hagens van Suiker Unie geeft een korte inleiding over de gebiedsontwikkeling van het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland in de gemeente Steenbergen bij Dinteloord, waar naast de bestaande suikerfabriek (170 ha) een cluster met een grootschalig glastuinbouwgebied (220 ha glasoppervlak) en een bedrijventerrein (50 ha uitgeefbaar) voor bedrijven uit en gelieerd aan de agro en levensmiddelensector is gerealiseerd. Een ander mooie gebiedsontwikkeling is Agriport A7 waar agroproductie en energie hand in hand gaan. Petra Barendse van Barendse-DC is ondernemer en gevestigd op Agriport A7. Zij zal vertellen over samenwerkingsverbanden binnen het bedrijvenpark en het belang hiervan voor de ondernemers. Harry Talen, plant manager van de Maximacentrale van Engie geeft een doorkijkje naar de mogelijkheden bij de ontwikkeling van het naastgelegen Flevokust Haven en vertelt ter vergelijk over de ontwikkelingen in Eemshaven.

Na deze korte inleidingen gaan de drie experts in gesprek met de deelnemers van de workshop onder leiding van Arènso Bakker van Stig BV. Stig BV is actief bij de ontwikkeling van economische gebieden en havens als conceptontwikkelaar en transactie-adviseur. Vanuit deze disciplines heeft Arènso de ontwikkeling van Flevokust Haven begeleid.

Deze workshop niet missen? Meld u aan voor het BT Event.


ORGANISATIE

SKBN Elba-Rec BT Rijswijk Rijswijk Rijswijk

Copyright © Nationaal BT Event 2019 - Website powered by Diaz IT