Workshops

 

Toelichting

Spreker

Smart Specialisation

Te veel regio's maken opportunistische keuzes bij het oprichten van een cluster, campus of hub. Hubs waar veel subsidie in wordt gepompt, maar die een stille dood sterven. Boschma deed jarenlang onderzoek naar het geheim van economische regio-ontwikkeling en stelt dat een hub alleen een succes kan wordne als de het DNA van een regio zich leent voor een bepaald type bedrijvigheid. Smart Specialisation noemt Boschma dat en hij legt op inspirerende wijze uit hoe dat uw economische strategie zou moeten bepalen.

Ron Boschma, Professor in Regional Economics bij de Universiteit Utrecht.

Clusterversterking in de praktijk

Regionale concentraties van bedrijven in een bepaalde technologie of sector vinden we overal in Nederland en dus wordt er in tal van steden en regio’s aan clusterversterking gewerkt. Maar hoe stimuleer je eigenlijk effectief samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden? Hoe zet je een succesvol startersbegeleidingsprogramma op? Hoe breng je bedrijven tezamen om efficiënt samen te innoveren of te exporteren? Volg deze praktijksessie en je leert best practices, vermijdt in de toekomst valkuilen en maakt gebruik van handige tips.

John Schalken, Directeur van Science Meets Business Life Sciences

Joris den Bruinen, Adjunct-Directeur The Hague Security Delta

Paul Bleumink, managing partner Buck Consultants International

Moderator: René Buck, directeur Buck Consultants International.

Drechtsteden bouwen met energiestrategie aan de kracht van de regio

De Drechtsteden hebben een energiestrategie opgesteld die focust op versterking van de kracht van de regio, economisch, sociaal en ruimtelijk. Ook bij de energietransitie kunt u namelijk heel bewust kiezen voor economische groei, toename aantal arbeidsplaatsen en verbetering van de ruimtelijke ordening. Benner gaat in op de wijze waarop het is aangepakt, hoe stakeholders zijn betrokken en wat het oplevert. En u gaat ook zelf ontdekken hoe u een regionale energiestrategie vorm kunt gaan geven. Nuttig voor iedereen die zich afvraagt hoe je energie kunt koppelen aan economische groei.

Jos Benner, Senior adviseur bij Lysias Consulting Group

Better Future Factory

De Delfse ingenieur en ondernemer Jonas Martens doet alles anders. Met zijn Rotterdamse bedrijf Better Future Factory verbindt hij technisch vernuft aan verbeeldingskracht, wat resulteert in nieuwe, duurzame producten zoals PET-flessen uit verpakkingsafval. Als voorzitter van R’damse Nieuwe stoomt Martens een nieuwe generatie Rotterdammers klaar voor de next economy en biedt, samen met de gemeente, een podium aan innovatieve ideeën en verbindt netwerken en generaties. Martens prikkelt u na te denken over uw rol aanbieder van vestigingsklimaat voor de next economy. 

Jonas Martens, Better Future Factory

Stroomopwekkend glas

Natuurkundige Grapperhaus bedacht een methode om stroom op te wekken uit zonlicht op ramen en ontving daarvoor 500.000 euro van de Postcode Loterij. Zonder compromis op het vlak van esthetiek en functionaliteit strijdt hij voor een wereld waarin ramen ook een bron van energie worden. Grapperhaus neemt zijn PowerWindow mee naar het event, maar gaat vooral in op de zaken waar hij tegenaan loopt als smart energy-startup en gaat met deelnemers aan de slag om de kansen van decentrale energie-opwekking te ontdekken.

Ferdinand Grapperhaus, CEO Physee

Heerlen scoort met Blockchain

Al bijna honderd blockchain-ondernemers van over de hele wereld willen hun idee uitwerken in Heerlen. De Brightlands Smart Serivces Campus geeft weer hoop aan een regio die jarenlang te maken heeft gehad met krimp. Meens gaat in zijn sessie in op de kansen van blockchain, de samenwerking met de provincie Limburg en zijn rol als ondernemersadviseur bij Techruption en Brightlands.

Vince Meens, Techruption en Brightlands

Rondleiding Lelystad Airport

Lelystad Airport kwam de laatste jaren meermaals in het nieuws. De uitbreidingskansen voor Schiphol, de komst van megadistributiecentrum Inditex en gesteggel over mogelijke aanvliegroutes. Ga mee met deze bustour en ontdek wat de plannen zijn voor Lelystad Airport. Ontdek hoe hier een luchtvaartcluster wordt gebouwd.

Erik Lagerweij, projectdirecteur Lelystad Airport

Leer investeren in de juiste startups

Novel-T is al bijna tien jaar lang de aanjager van innovatie en ondernemerschap in Twente en stelt de opdracht centraal om van Twente het best presterende ecosysteem voor hightech innovatie en ondernemerschap in Europa te maken. Beernink leidt deze operatie en dat heeft hij niet in de laatste plaats te danken aan zijn eigen bedrijf Golden Egg Check waarmee het kaf van het koren scheidt in startup-land. Beernink adviseert het ministerie rondom Vroege Fase Financiering en hoort bij de 50 jonge ondernemende talenten van het FD. Kortom, een topspreker die u de fijne kneepjes van het kweken van een uitzonderlijk vestigingsklimaat bijleert.

Jaap Beernink, directievoorzitter Novel-T

Blockchain in de praktijk

Welke impact heeft blockchain op uw organisatie? Van Dijk werkte samen met drie blockchain-experts en onderzocht hoe vastgoedcontracten voortaan kunnen worden afgesloten met behulp van deze techniek. In deze workshop gaan we kijken wat blockchain is, wat u ermee kunt en waar het uw werk radicaal transparant kan maken.

Rik van Dijk, vastgoedconsultant Deloitte

Energiestrijd

Twee energieleveranciers in een sessie. Dat zorgt op voorhand al voor spanning. Het zijn ook twee energieleveranciers die een prachtig idee hebben bedacht voor een betere wereld. Het Eneco van Ilse is bezig met PowerParking waardoor parkeerterreinen worden omgetoverd tot energiecentrales en het Alliander van Paul ontwikkelde het eerste publieke gelijkstroomnet zodat stroom zonder accu zijn weg kan vinden naar elektrische apparatuur. Stapjes in de energierevolutie en hier hoort u hoe ze dat hebben gedaan.

Ilse van den Breemer (Eneco) en Paul Juffermans (Alliander)

Boerenverstand

Twee ondernemers die met het boerenverstand de wereld duurzamer en mooier maken. Zo kun je Rob en Gert-Jan het beste omschrijven. Gert-Jan experimenteert volop met Miscanthus om het CO2 op te nemen dat vliegtuigen uitstoten en Rob is een lokale Lelystadse boer die zich verenigde met nog 70 andere boeren om de komst van Lelystad Airport en het businesspark om te zetten tot een schitterende ontwikkeling voor de hele regio. Inspirerend en leerzaam. Typisch voorbeeld van omdenken.

Rob ter Haar (voorzitter De Lelystadse Boer) en Gert-Jan Petrie (Miscanthusgroep) 

Werkgebieden transformeren naar de Next Economy

In deze workshop staat de transformatie van bestaande werklocaties naar duurzame stedelijke (werk)gebieden van de toekomst centraal. Hoe stomen we bestaande werkgebieden klaar voor de Next Economy? Met deelnemers gaan we op zoek naar de succesfactoren voor het werkgebied van de toekomst, aan de hand van praktijkvoorbeelden als:

  • Hoe creëren we in de regio Groningen-Assen nieuwe binnenstedelijke locaties voor de Next Economy?
  • Hoe kan de creatieve industrie een plek krijgen in binnenstedelijke gebiedsontwikkeling en transformatie in Utrecht?
  • Hoe kan Alton in Heerhugowaard transformeren naar een duurzaam en toekomstbestendig glastuinbouwgebied?

Joost Hagens, partner Bureau BUITEN

Maarten Kruisselbrink, senior-adviseur bij Bureau BUITEN

Maarten Kruger, adviseur bij Bureau BUITEN

Daan Lavies, projectleider BAMB

Scaling up innovation, Accelerating to the market

Na het opzetten van de SuGu Club voor het verbinden van de Startups & Grownups maakt Guus Balkema de volgende stap. Met Dutch Growth Factory versnelt Guus met zijn team nieuwe producten en productieprocessen voor de maakindustrie. Tevens heeft hij initiatief genomen om het eco-systeem van koplopers te versterken met het innovatieplatform Dutch Makers Revolution. Guus gaat met u in gesprek over de vragen 'Hoe versnel je groei van maakbedrijven?’ En hoe ontwikkel je gebieden tot innovatie eco-systemen? 

Guus Balkema, directeur 010Works, oprichter Dutch Growth Factory en Dutch Makers Revolution

Are you Top Dutch?

Drie provincies die proberen de Tesla-autofabriek naar het Noorden te halen. Het leidde tot de mediagenieke Top Dutch-campagne die de aandacht trok van landelijke media. Niets meer dan een ordinaire marketingtruc op het eerst gezicht. Er zit echter meer achter. Gerard de Boer, eigenaar van Initio, vertelt hoe de drie provincies nu de samenwerking intensiveren om over de grens te scoren als Top Dutch-regio.

 

 

 

 

 

Gerard de Boer, directeur Initio

Circulaire verdienmodellen

We staan aan de vooravond van de grote transitie naar een circulaire economie. En voor wie het nog niet weet: we hebben haast!
Waar liggen de kansen en welke stappen zijn er nodig om naar een circulair verdienmodel te komen? Samenwerking is het sleutelwoord om deze versnelling te maken. Petran en Eric, sectorbankers Bouw en Overheid & Onderwijs, vertellen over de circulaire ambities en praktijkervaringen van ABN AMRO.

 

Eric Zwaart en Petran van Heel, sectorbankers Bouw en Overheid & Onderwijs

De fabriek van de toekomst

Het is de bedoeling dat het BIC, net als het Evoluon, een iconisch gebouw wordt in Eindhoven. 'Het is een soort shopping mall met technische bedrijven. Alles onder één dak in een modern gebouw. We denken op die manier goed opgeleide mensen aan te kunnen trekken die carrière willen maken in de maakindustrie.' Voncken is met zijn KMWE de eerste grote verstiger. Samen met Vermeulen vertelt hij op het BT Event meer over de Fabriek van de Toekomst.

Edward Voncken, CEO KMWE

Erik Vermeulen, Brainport Industries Campus (BIC)

 

BE+: Succes- en faalfactoren na een jaar bedrijventerreinen verduurzamen

Op het BT Event van 2016 werd BE+ groots aangekondigd. Immers, de ambitie is ook fors: 250 bedrijventerreinen energiepositief en CO2-neutraal in 5 jaar. Na een jaar deelt BE+ haar ervaringen. BE+ neemt je in deze sessie mee door het stappenplan wat zij als leidraad hanteren voor de verduurzaming van een bedrijventerrein en waar je tegenaan loopt bij het op maat maken van dit stappenplan. Ga je eerst aan de slag met zonnepanelen of kijk je naar alle mogelijkheden van verduurzaming? Dit soort afwegingen komen in deze sessie aan bod met praktijkervaringen van de bedrijventerreinen onder BE+.

Eric Hoekstra en Jaap Kortman, BE+

Flevokust Haven en de Next Economy

Flevokust Haven ligt naast één van de modernste energiecentrales van Nederland en op een knooppunt van verschillende agro-stromen. Hoe kan waarde worden gecreëerd uit circulaire stromen en de energietransitie? Deze vragen staan centraal tijdens de workshop die door de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland wordt georganiseerd. Aan de hand van voorbeelden uit het land gaat u in discussie met economisch havenexpert Arènso Bakker van Stig BV. De complete beschrijving van deze sessies leest u hier.

 

Paul Hagens, Suikerunie

Petra Barendse, Agriport A7

Harry Talen, Engie

Arènso Bakker, Stig BV

De rode loper-aanpak

Vrijwel elke gemeente  en ontwikkelingsmaatschappij richt zich op het aantrekken van bedrijfsvestigingen en heeft naar eigen zeggen de rode loper uitliggen. In Lelystad hebben we afgelopen jaar een aantal grote partijen aan ons weten te binden: onder andere Kloosterboer en Inditex. Daarnaast werken we aan de ontwikkeling van Lelystad Airport en Flevokust. Wilt u leren van onze rode loper-aanpak? Samen met u willen we de belangrijkste aspecten uit onze aanpak delen en in discussie over het verder optimaliseren van onze en uw aanpak. We belichten onder andere ruimtelijke kaders, samenwerking intern, maar vooral ook extern.

Carolien Gase, gemeente Lelystad

Stec Groep

Bustoer Lelystad Airport Businesspark

Rob Verhoeff, verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling van Lelystad Airport Businesspark (LAB), neemt u mee het gebied in. Tijdens de bustoer maakt hij u deelgenoot van diverse interessante ontwikkelingen in het gebied, waaronder de ontwikkeling van Amsterdam Lelystad Airport, maar ook van de grootste logistieke vastgoedontwikkeling in Nederland die eind augustus binnen LAB is gestart.

Rob Verhoeff, Lelystad Airport Businesspark 

 

SKBN Academy | Lelystad Airport Businesspark

Denk mee over de ontwikkeling van Lelystad Airport Businesspark tijdens de derde SKBN Academy. In een unieke pressure cooker krijgt u de kans om samen met consultants Stec Groep, Akro Consult en Buck Consultants International na te denken over de ontwikkeling van het Flight District. Hoe ontwikkel je daar een hoogwaardig onderscheidend innovatief en duurzaam werkmilieu. 

Lees hier de volledige casusbeschrijving. 

Evert-Jan de Kort (Stec Groep), Paul van Dijk (Akro Consult) en Paul Bleumink (Buck Consultants International)

De kunst van tijdelijkheid

Bas Luiting is al circulair ondernemer voordat de term werd gebruikt. Sinds 2013 werkt hij aan Plug-In-City op het Eindhovense Strijp-S, een circulaire werklocatie die rondreist door Eindhoven om de kracht van gebieden te versterken. Vorige week stond Luiting nog op de Dutch Design Week met zijn nieuwste innovatie Convert, circulaire studentenhuisvesting die bij uitstek gedijt op onbestemde kavels op bedrijventerreinen. 

Bas Luiting, Redesign Factory

 

ORGANISATIE

SKBN Elba-Rec BT Lelystad Airport Businesspark lelystad flevoland rom

Copyright © Nationaal BT Event 2018 - Website powered by Diaz IT